Kroz industrijsku zonu do grada punog spomenika

Ponedjeljak, 18. travnja 2011.

Mouthier Haute-Pierre – Pontarlier (22 km)

Malo topla hrana, malo vino, malo zvuk rijeke učinili su da sam spavao kao klada i pun snage krenuo dalje. Uspon nije bio onako strašan kao spust jučer pa sam dobro napredovao. Većinom cestom. Bila je u početku uska i nije bilo puno prometa. Međutim što sam se više približavao Pontarlieru, cesta je bila šira a promet gušći, da bi nekoliko kilometara prije grada postalo prilično opasno. Nije bilo puno mjesta za pješake na cesti, a kamioni su prolazili velikom brzinom. Morao sam proći kroz industrijsku zonu pa ih je bilo mali milijun.

Bio sam sretan kad sam napokon ušao u stari dio grada i pješačku zonu, gdje sam našao prenoćište. Nisam bio rezervirao sobu jer u travnju nema puno turista pa sam barem novac za telefoniranje uštedio. Tako ću nastaviti sve do kraja, s rijetkim iznimkama.

Grad, na visini od 800 metara, ima nešto manje od 20.000 stanovnika. Ima nekoliko lijepih spomenika. Trijumfalna kapija svetog Petra iz 18. stoljeća, portal stare crkve Annonciades (18. st.) i crkva Saint-Bénigne (15. st.), gdje sam se pomolio i divio se vitrajima koje je 1976. g. kreirao slikar Alfred Menessier.

Design by: Dvoklik