BLAGOSLOV SPOMEN-KRIŽA U DOMU HRVATSKIH HODOČASNIKA U RIMU

BlagoslovU četvrtak, 16. prosinca 2010. otkriven je i blagoslovljen u Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu veliki križ visine 3,3 m. Križ je podignut u spomen Velikoga Jubileja 2000. g. te istodobno i u spomen svim Hrvatima koji su kroz povijest dali svoje živote za vjeru i domovinu; posebice je posvećen žrtvama dugogodišnjeg komunističkog režima te žrtvama Domovinskog rata.

Križ je izrađen od bračkoga kamena i od cigala iz ruševina razorenog svetišta Gospe Aljmaške. Kamen za izradu križa darovalo je poduzeće Jadran Kamen s Brača a umjetnički ga je oblikovao akad. kipar Lovre Jakšić. Na svečanosti otkrivanja i blagoslova Križa sudjelovali su hodočasnici i donatori s otoka Brača koje je vodio svećenik Don Ljubo Galov, župnik u Nerežišćima. Nazočio je i hrvatski veleposlanik pri Republici Italiji, gosp. Tomislav Vidošević te gospođa Ines Sprem izaslanica hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici. Bili su prisutni i mnogi Hrvati koji žive u Rimu. U samoj izgradnji križa sudjelovali su također i svojim darovima svećenici Zagrebačke metropolije koji su boravili u Domu na završetku Svećeničke godine u Rimu u lipnju 2010. Na tri kamene ploče koje su postavljene uz Spomen-križ stoje natpisi koji tumače smisao i značenje ovoga Spomen-križa. Natpis na posljednjoj ploči završava riječima:

KAO ZNAK NAŠEGA SPASENJA OVAJ KRIŽ KOJI SE IZDIŽE IZ RUŠEVINA RAZORENOG ALJMAŠKOG GOSPINA SVETIŠTA, SVJEDOČI I PORUČUJE:  ISUS KRIST POBJEĐUJE SVAKO ZLO I PO SVOJEM KRIŽU I USKRSNUĆU PREOBRAŽAVA SVAKU PATNJU ZA DOBRO ONIMA KOJI U BOGA VJERUJU I NJEGA LJUBE.

Svečanost blagoslova križa započela je najprije u Kapeli Doma gdje je sve nazočne pozdravio o. Božidar Nagy, idejni začetnik ovoga projekta koji je upoznao uzvanike o značenju ove inicijative koja se pripremala deset godina, o tijeku njezina ostvarenja te je potom podijelio posebne zahvalnice svim darovateljima ovoga pothvata. Hrvatski veleposlanik pozdravio je također sve nazočne i u svome je dojmljivom govoru izrazio svoje zadovoljstvo što se ponovno nalazi u hrvatskom Domu i što sudjeluje u ovoj svečanosti obilježavanja uspomene na sve hrvatske žrtve. Nakon programa u kapeli svi nazočni pošli su do križa koji je podignut u vrtu Doma gdje ga je otkrio i blagoslovio vlč. Ljubomir Galov. Slijedio je potom domjenak i prijateljsko predbožićno druženje u blagovaonici Hrvatskog hodočasničkog Doma.

Ovaj Spomen-križ, jedinstven po svojoj zamisli, poruci i izradi, koji povezuje hrvatski jugozapad s krajnjim sjeveroistokom također i po materijalu iz kojega je izrađen, bit će i mali oltar hrvatske domovinu Vječnom gradu gdje će brojni hrvatski hodočasnici navraćati i pomoliti za vječni pokoj svih onih koji su ugradili svoje živote za slobodnu hrvatsku domovinu i ostavili nam svjedočanstvo svoje kršćanske vjere.