STUDENTI IZ SPLITA HODOČASTILI U RIM

„Smještaj, osoblje kako i cijeli Dom stvarno je prekrasan!“

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je od 5. do 10. ožujka 2015. hodočašće u Rim za studente. Voditelj hodočašća bio je don Mihael Prović, povjerenik Ureda za mlade i duhovnik Splitskog Sveučilišta a njegov pomoćnik u organizaciji bio je Duje Gale. Na hodočašću je sudjelovalo 50 studenata – jedan autobus. Osim Rima pohodili su Padovu i Asiz. Prigodom boravka u Rimu bili su gosti Doma hrvatskih hodočasnika. O tome kako su doživjeli svoj boravak u Domu obavještava nas jedan od organizatora hodočašća, Duje Gale.

Sama pomisao nas studenata kada smo saznali da ćemo biti smješteni u našem hrvatskom Domu pobudila je u nama osjećaje da je Rim dio naše domovine, kao da si 'svoj na svome', među našim narodom iako u stranoj državi. Sam taj osjećaj da Hrvati dočekuju Hrvate u Vječnom Gradu je neopisiv i ne može se mjeriti ni s kojim drugim smještajem u Rimu, ma koliko god bio bolji ili lošiji.

Svaku večer smo se družili, smijali, pjevali u dvorištu Doma, i zasigurno će i ti trenutci boravka u Domu ostati u našim sjećanjima. Bili smo jako ugodno iznenađeni i ponosni na bistu našega pokojnog nadbiskupa Franića, jer dosta nas nije znalo koliko je on pridonio utemeljenju doma u njegovo doba i hvala mu na tome. Većina studenata iz ove naše grupe po prvi put je bila u Rimu, a ja osobno po prvi puta u Domu. Zasigurno će im Vječni Grad Rim ostati u lijepom sjećanju, i utjecat će to pozitivno na našu vjeru. Barem jednom u životu Hrvat katolik treba posjetiti Rim. Već sada neki od nas studenata sigurno ćemo ponoviti hodočašće u Rim i u naš hrvatski hodočasnički Dom. Smještaj, osoblje kako i cijeli Dom stvarno je prekrasan. Već imamo planiranih nekoliko hodočašća u Rim iz Ureda za pastoral mladih Splitsko makarske nadbiskupije te vjerujemo da će nas u Domu raširenih ruku dočekati. U nastavku dajem opis našega hodočašća u Vječni Grad Rim.“

Duje Gale

Opis hodočašća splitskih studenata u Rim 5. do 10. III. 2015.

Polazak iz Splita bio je u četvrtak 5. ožujka 2015. navečer oko 22 sata kada smo se uputili prema našem prvom odredištu, Padovi. Unatoč jako lošem vremenu kroz Hrvatsku, sretno i sigurno stigli smo do Padove u petak ujutro. Najprije smo posjetili Svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića. Hodočasnici su razgledali samostan i prostorije u kojima je živio sveti Leopold te se pomolili na njegovu grobu. Zatim smo se pješice uputili u razgledavanje Padove. Posjetili smo Baziliku sv. Justine, djevice i mučenice, prošetali gradskim trgom Prato della valle i krenuli prema Bazilici sv. Antuna Padovanskog. U bazilici smo se pomolili na grobu sv. Antuna i u kapelici relikvija, nakon čega smo obišli cijelu baziliku, klaustre i samostan. Nakon obilaska bazilike uputili smo se prema Rimu. U Rim smo stigli navečer gdje smo se smjestili u Domus Croata (Dom hrvatskih hodočasnika „Bl. Ivan Merz“). Nakon smještaja i večere slijedilo je kratko druženje u dvorištu doma te noćenje.

Treći dan hodočašća započeo je sa svetom misom u kapelici Doma koju je predvodio don Mihael Prović. Nakon doručka uputili smo se u razgledavanje Rima. Naše prvo odredište bila je Bazilika sv. Križa, gdje se čuvaju ostaci Kristova križa sa Golgote i gdje je izložena kopija torinskog platna. Zatim smo se uputili u prvu, od četiri, rimskih bazilika, u Baziliku sv. Ivana Lateranskog. Ta bazilika nosi i počasni naslov "majka i glava svih Crkava Rima i svijeta" i smatra se službeno crkvom rimskog biskupa - pape. Posjetili smo i Lateransku krstionicu, gdje se čuvaju relikvije solinskih mučenika, te obližnju crkvu Santa Skala (Svete Stube). Nakon razgledanja Laterana posjetili smo drugu baziliku - Baziliku sv. Marije Velike gdje smo se podsjetili da je u njoj pokopan sv. Jeronim te pronašli svečev oltar sa slikom u prvoj lijevoj kapelici, gledano od glavnog oltara.

Nakon posjeta dviju velikih bazilika, uputili smo se put starog antičkog Rima, razgledali smo i posjetili rimski Koloseum, Circo Massimo i Forum Romanum. Poslije ručka i slobodnog vremena obišli smo i Baziliku sv. Petra u okovima gdje se nalaze relikvije okova sv. Petra kojima je bio okovan u Jeruzalemu i grob pape Julija II. sa čuvenom Michelangelovom statuom Mojsija. U crkvi je pokopan i glasoviti hrvatski, slikar minijaturist Julije Klović koji je bio kanonik ove crkve. Kloviću je zbog istaknutog rada, (slikanje minijatura u liturgijskim knjigama), uz grob pape Julija II., podignuta spomen ploča s njegovim brončanim likom u obliku medaljona.

Nakon razgledavanja crkve Sv. Petra u okovima posjetili smo rimski brežuljak Kapitolij gdje se nalazi sjedište rimske gradske uprave, glasoviti Michelangelov trg (sa kipom cara Marka Aurelija na sredini), crkva Sancta Maria d'Aracoeli (gdje je sahranjena posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača – Kotromanović), i konačno na Piazza Venezia - Oltar domovine (spomenik Viktoru Emanuelu II., prvom rimskom kralju ujedinjene Italije).

Nakon Venecijanskog trga razgledali smo Papinsko sveučilište Gregorijana, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna, te šetnjom ulicama Via condoti i Via del Corso stigli na Piazza del popolo.

Nakon šetnje centrom grada uputili smo se prema Hrvatskom papinskom zavodu i crkvi Sv. Jeronima gdje smo se ukrcali u autobus i uputili prema Domus Croata gdje smo večerali i nakon večere se družili u dvorištu uz pjesmu i smijeh. Taj dan smo prohodali oko 16 km.

U nedjelju, nakon doručka, započeo je četvrti dan našeg hodočašća posjetom Vatikanu. Razgledali smo trg i baziliku sv. Petra gdje se nalazi grob sv. Petra, grob pape Ivana Pavla II. i još puno zanimljivosti. Posjetili smo i grobove papa ispod bazilike.

Najvažniji dio hodočašća bio je susret sa Svetim Ocem – papom Franjom na molitvi Angelus (Anđeo Gospodnji) koju papa s vjernicima moli svake nedjelje u 12 sati. Papa Franjo, sa svoga prozora u apostolskoj palači, pozdravio je oko trideset tisuća hodočasnika koji su došli na trg sv. Petra da bi se susreli i molili s njim. Naša grupa hodočasnika bila je prepoznatljiva po žutim kapama i hrvatskim zastavama. Nakon Angelusa popeli smo se na kupolu bazilike sv. Petra s koje se proteže prekrasan pogled na cijeli grad Rim.

Slijedio je ručak i razgledavanje centra Rima. Obišli smo: Castel Sant' Angelo, Ponte S. Angelo (ukrašen Berninijevim Anđelima), Piazza Navona (sa tri prekrasne fontane), Baziliku sv. Agneze u agoniji, crkvu sv. Augustina (u kojoj je pokopana njegova majka sv. Monika), crkvu San Luigi dei Francesi (sa Caravaggiovim freskama), Panteon, i crkvu Santa Maria sopra Minerva.

Nakon razgledavanja rimskih trgova i crkava, uputili smo se u Papinski hrvatski zavodu i crkvu sv. Jeronima. Nakon mise, rektor zavoda mons. Jure Bogdan, ispričao nam je kratko povijest i važnost hrvatskog zavoda za hrvatski narod. Nakon večere u Domu imali smo u kapelici prezentaciju slika s našeg hodočašća gdje smo se nasmijali i ugodno družili gledajući sve ono što smo obišli u proteklim danima.

Zadnji dan boravka u Rimu počeo je sv. misom u kapelici Doma. Nakon doručka odjavili smo se iz Doma i uputili prema Kalistovim katakombama. Prije razgledavanja katakombi kratko smo posjetili crkvu Quo vadis (prema legendi, to je mjesto na kojem je sv. Petar, bježeći iz Rima da izbjegne mučeništvo, susreo Uskrslog Krista i vratio se u Rim).

Nakon razgledavanja katakombi obišli smo zadnju, četvrtu, najveću baziliku u Rimu, Baziliku sv. Pavla izvan zidina. Poznata je po svome prekrasnom trijemu sa 150 stupova, zlatnom stropu, grobu sv. Pavla… U bazilici se nalaze i naslikani medaljoni svih papa, od prvog pape sv. Petra, do današnjeg pape Franje.

S obilaskom bazilike završava i naše hodočašće po Rimu te smo se uputili prema Assizu i svetištu sv. Franje. U Assizu smo posjetili dvije crkve: Crkvu Porciunkulu (mjesto preminuća sv. Franje) i Baziliku sv. Franje (gdje se nalazi njegov grob).

Nakon obilaska svetišta i molitve nad grobom sv. Franje te slobodnog vremena za osobno razgledavanje grada, uputili smo se za Split. U Split smo došli u utorak u jutarnjim satima završivši naše šestodnevno hodočašće u Rim, Padovu i Assiz.

Duje Gale