PROSLAVA 30. OBLJETNICE DOMA HRVATSKIH HODOČASNIKA U RIMU

Na blagdan Gospe Karmelske, u nedjelju 16. srpnja 2017., Dom hrvatskih hodočasnika u Rimu svečano je proslavio 30. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja. Utemeljen je upravo na taj Gospin blagdan 1987. godine i tako je stavljen pod njezinu zaštitu.

U podne su se članovi Uprave Doma, njegovi djelatnici kao i hodočasnici, gosti Doma koji trenutno borave u Rimu, okupili na Trgu sv. Petra i sudjelovali na Papinoj molitvi Anđeo Gospodnji. Sveti Otac ih je nakon blagoslova pozdravio ovim riječima: "Posebno pozdravljam voditelje i goste Domus Croata iz Rima o 30. obljetnici ustanovljenja."

U predvečerje je u domskoj kapeli služena sveta misa zahvalnica za trideset godina djelovanja Doma. Slavlje je predvodio o. Božidar Nagy, član domskog osnivačkog Odbora. U svojoj propovijedi iznio je kratku povijesti Doma i zahvalio brojnim darovateljima Doma, Hrvatima iz iseljeništva i domovine, koji su svojim darovima kroz ovih trideset godina omogućili ostvarenje ovoga projekta među kojima su bila i dvojica prethodnih papa, sv. Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.

Predvoditelj slavlja posebno je zahvalio dugogodišnjem upravitelju Doma g. Mati Martinoviću, te brojnim volonterima koji su svih ovih godina posluživali hodočasnike i tako vršili četvrto djelo tjelesnog milosrđa: hodočasnika primiti.

Slavlju 30. obljetnice nazočili su i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, s. Celina Sarić, član osnivačkog Odbora Doma od njegovih početaka, predstavnice sestara Kćeri Milosrđa i sestara Milosrdnica kao i Andrija Gobin kao predstavnik župe bl. Ivana Merza iz Zagreba po kojemu Dom nosi ime. Na kraju svečanosti svi su sudionici okupili oko oltara Domovine - velikog križa koji je prije nekoliko godina postavljen u vrtu Doma a izrađen je od bračkog kamena i cigala iz razrušenog Gospinog svetišta iz Aljmaša. Kroz svoje natpise i simboliku podsjeća hodočasnika na hrvatsku povijest koja je sva prožeta povezanošću hrvatskog naroda s Rimom i Petrovom stolicom, kako je to posebno istaknuo i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u svojoj "duhovnoj oporuci" - posljednjem javnom govoru prije svoje smrti koji je održao u Vatikanu 28. listopada 1999. otvarajući izložbu "Hrvati - kršćanstvo - kultura umjetnost." Taj njegov govor svaki hodočasnik dobije prigodom svoga boravka u Domu.

Dom od svojih početaka ima izrazito karitativno-vjersku svrhu i u njemu je do sada gostoprimstvo našlo oko 45.000 hrvatskih hodočasnika. Osim gostoprimstva, Dom omogućuje hrvatskom hodočasniku da što bolje postigne cilj svoga hodočašća a to je učvršćenje u vjeri kroz posjete svetim mjestima Vječnoga Grada i da se u Rimu osjeća kao kod svoje kuće, o čemu dirljivo svjedoče brojni zahvalni zapisi u domskoj Knjizi gostiju. Kroz svoj boravak u ovome Domu svaki hrvatski hodočasnika doživljava istinitost riječi sv. Ivana Pavla II. koje su postavljene na istaknutom mjestu u Domu: „Rim je kuća zajedničkog Oca, i zajednička domovina svih kršćana!“ (T)