POSTAVLJENA BRONČANA SPOMEN-BISTA NADBISKUPU FRANIĆU U DVORIŠTU DOMA

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Frane Franić bio je veliki prijatelj Doma hrvatskih hodočasnika. U njegovim počecima bio je jedini od svih hrvatskih biskupa koji je podržavao ideju Doma i koji je cijeli pothvat spasio u jednom kriznom trenutku. I Splitsko-makarska nadbiskupija zahvaljujući njemu bila je jedina koja je i financijski pomogla Dom organizirajući po župama prikupljanje priloga. Kada je Nadbiskup dolazio u Rim nije išao nikamo drugdje nego je uvijek dolazio u Dom i u njemu je odsjedao sa svojom pratnjom.

U znak velike zahvalnosti za sve što je za Dom učinio Uprava Doma postavila mu je još 2008. g. u dvorištu Doma spomen-bistu koju je izradila umjetnica Dijana Iva Sesartić iz Solina. Kako je bista bila od materijala koji nije otporan na atmosferske prilike ovih dana je postavljena ista bista ali izlivena u bronci i naravno od iste umjetnice koja je i posredovala ovu donaciju. Bistu je poklonio Domu grad Kaštela. Ista takva bista postavljena je u središtu Kaštel Gomilice koji je rodno mjesto Nadbiskupa Franića.

Na slikama: Brončano poprsje nadbiskupa Frane Franića u dvorištu Doma hrvatskih hodočasnika. Osim slika biste tu je i fotografija nadbiskupa F. Franića s pratnjom i rodbinom u mjesecu lipnju 2000. kada je on hodočastio u Rim za Veliki jubilej i bio je gost u našem Domu.