ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK MILAN BANDIĆ POSJETIO DOM HRVATSKIH HODOČASNIKA U RIMU

Prigodom potpisivanja Izjave o namjeri za međusobnu suradnju između dva glavna grada - Rima i Zagreba, koji je potpisan u srijedu 14. ožujka 2012. u prostorijama rimske Gradske uprave na Kapitoliju u Rimu,  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetio je također i Dom hrvatskih hodočasnika „Bl. Ivan Merz“ u Rimu u prijepodnevnim satima istoga dana gdje ga je srdačno dočekala uprava i osoblje Doma. U pratnji Nj. E.  Tomislava Vidoševića, hrvatskog veleposlanika pri Italiji, gosp. Bandić se u Domu zadržao više od sat i po. Pomno je razgledao cijeli Dom i sve njegove prostore koje mu je pokazao i tumačio utemeljitelj Doma, hrvatski isusovac o. Božidar Nagy, SJ.

posjet zagrebačkog gradonačelnika M. Bandića Domu hrvatskih hodočasnika "dr. I. Merz" u Rimu lightbox lightbox lightbox lightbox lightbox lightbox

Na kraju razgledavanja gradonačelniku i njegovoj pratnji  priređen je domjenak u blagovaonici Doma. Gradonačelnik je, ostavši impresioniram veličinom Doma, njegovom urednošću te funkcionalnošću i brojnim umjetninama kojima je Dom ukrašen, obećao je pomoć grada Zagreba za njegovo konačno dovršenje.  Prije odlaska gosp. Milan Bandić upisao je u Knjigu posjetitelja Doma ove riječi:

"Istinska hvala za sva dobra djela i čine što ih u ovom Hrvatskom hodočasničkom domu svjedočite već 25 godina. Obveza je svih odgovornih ljudi da pomognu ovaj Dom pa će to učiniti i Grad Zagreb – jer djela govore više od riječi.
Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba
Rim, 14. 3. 2012. g."

Potpisivanje sporazuma o suradnji između Rima i Zagreba 14. 03. 2012. lightbox lightbox
-----------------------------------

Službene internetske stranice Grada Zagreba donijele su isti dan na svome portalu vijest o ovom događanju pod ovim naslovom: Gradonačelnici Zagreba i Rima otvorili put jačanju suradnje gradova
Potpisima na Izjavi o namjeri između gradova Zagreba i Rima, gradonačelnici dvaju gradova Milan Bandić i Giovanni Alemanno, danas su, uz prigodnu svečanost u prostorima rimske gradske uprave, otvorili put jačanju suradnje i razmjeni iskustava glavnih gradova Hrvatske i Italije. U srdačnom i prijateljskom ozračju, gradonačelnici su razgovarali o sve većoj ulozi gradova u povezivanju regija i država, a Zagreb i Rim, svoju će suradnju jačati posebno na području kulture, povijesne baštine, sporta, urbanističkog i tehnološkog razvoja, gospodarstva, javnih radova, javnog prijevoza, zaštite okoliša, obrazovanja i turizma. Na kraju susreta kojemu su prisustvovali i veleposlanik RH u Italiji NJ. E. Tomislav Vidošević te zastupnik u talijanskom parlamentu i predsjednik talijansko-hrvatske grupe prijateljstva u talijanskom parlamentu Aldo Biagio, zagrebački gradonačelnik pozvao je rimskog kolegu da posjeti Zagreb, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.
Jutros je gradonačelnik Bandić posjetio Domus Croata - Dom hrvatskih hodočasnika Blaženi Ivan Merz, a prema protokolu, nakon potpisivanja Izjave i obraćanja novinarima, u društvu s domaćinom, veleposlanikom Vidoševićem, susreo s predsjednikom i tajnicom Hrvatsko – talijanske udruge u Rimu, Mirkom Šikićem i Dragicom Hadrović. Osim prikaza aktivnosti zajednice, na susretu je bilo riječi i o Smotri umjetnosti i kulture zemalja istočne Europe postavljenoj u prestižnom prostoru Muzeja rimske civilizacije, a u sklopu koje će se, od 14. travnja do 12. svibnja predstavljati hrvatska kultura, umjetnosti, glazba i gastronomija.
Cjelovita vijest nalazi se na ovoj internetskoj adresi: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=39094