MISA ZAHVALNICA ZA PAPIN BLAGOSLOV ZA DOM PRIJE 30 GODINA

U Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu služena je 14. prosinca 2015. svečana sv. misa zahvalnica u povodu 30. obljetnice pokretanja inicijative osnivanja Doma. Toga dana prije trideset godina 14. prosinca 1985. Papa Ivan Pavao II. podijelio je prvi blagoslov za utemeljenje Doma hrvatskih hodočasnika u Rimu. Skupina mladih iz Zadra pod vodstvom dr. Eduarda Peričića prisustvovala je toga dana jutarnjoj svetoj misi u papinoj privatnoj kapeli u Vatikanu koju je za njih na hrvatskom jeziku služio Sveti Otac Ivan Pavao II. Nakon sv. mise u svojoj privatnoj Biblioteci Papa se sa svima pozdravio i tom prigodom mu je po prvi put bila predstavljena ideja o osnivanju hrvatskog hodočasničkog doma u Rimu. Sveti Otac je rekao da je to dobra ideja i dobra inicijativa i odmah je podijelio svoj blagoslov ovom projektu koji je pokrenula skupina hrvatskih redovnika i svećenika koji su tada živjeli u Rimu. Nakon tri tjedna Papa je i u pisanom obliku poslao Inicijativnom Odboru Doma svoj blagoslov ali i svoj novčani dar za budući Dom te je tako Sveti Otac Ivan Pavao II. postao prvi dobrotvor Doma i kao takav je upisan u Knjigu Darovatelja. Kroz Dom je u ovih trideset godina njegova postojanja prošlo 45.000 hrvatskih hodočasnika što je jasan pokazatelj koliko je on ne samo koristan nego i potreban našem narodu.

U knjizi „Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima - Pozdravi, govori i poruke 1978. – 2005.“ (Zagreb, FTI, 2011.) na str. 104. i 105. detaljno je opisan susret Pape Ivana Pavla II. i mladih iz Zadra 14. prosinca 1985. kao i ostali susreti s Papom sljedećih tjedana u kojima je bilo riječi o Domu hrvatskih hodočasnika. Donosimo prijepis teksta iz te knjige:

„Činite dobro bližnjemu, a Bogu otvorite svoja srca!“
Mladima iz Zadarske nadbiskupije na sv. misi
Papina privatna kapela u Vatikanu, 14. prosinca 1985.

Polovinom mjeseca prosinca 1985. godine hodočastilo je 50 mladih Hrvata iz Zadra u Rim pod vodstvom vlč. dr. Eduarda Peričića. Oni su prisustvovali Papinoj svetoj misi ujutro 14. prosinca u Papinoj privatnoj kapeli u Vatikanu koju je Papa ponovno služio na hrvatskom jeziku, i to sada već po peti put. Na početku svete mise Papa ih je pozdravio ovim riječima:

"Pozdravljam vas, dragi mladi hodočasnici, ovdje u kući zajedničkog oca. Dolazite iz Zadarske nadbiskupije tako bogate hrvatskom kršćanskom poviješću. Vaš dolazak u Rim pada u dane kad rimska hrvatska zajednica slavi četiristotu obljetnicu uspona na Petrovu stolicu moga prethodnika pape Siksta V. velikog dobrotvora Hrvata. Činiti dobro bližnjemu jest također jedan od posebnih poziva došašća, liturgijskog vremena kojim se pripremamo za Božić, dan u koji slavimo rođenje Isusa, Sina Božjega kao čovjeka u našoj povijesti. Otvorimo mu svoje duše i svoja srca, pripremimo mu put iskrenim priznanjem svojih slabosti i propusta".

Zajedno sa Svetim Ocem sv. misu je koncelebrirao i otac Božidar Nagy, isusovac, urednik hrvatskog programa Radio Vatikana. Nakon sv. mise on je Papi izložio plan o potrebi otvaranja Doma za hrvatske hodočasnike u Rimu i zamolio je njegov blagoslov za ovaj pothvat. Papa je veoma rado podijelio svoj blagoslov ovoj inicijativi. Sveti Otac se također zadržao u razgovoru s mladima iz Zadra. Svakomu je poklonio krunicu i spomen-knjigu Svete godine Otkupljenja. Rekao im je, među ostalim, da kažu kod kuće da Hrvati češće dolaze u Rim kako bi mogao naučiti bolje hrvatski jezik. Pozvao je mlade da dođu preko ljeta u Castel Gandolfo. (Arhiv Radio Vatikana)

„Dobra ideja, dobra inicijativa!“
Vatikan, 25. prosinca 1985.

Na kraju božićne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi, Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Božić na 51 jeziku; čestitka na hrvatskom bila je na trinaestome mjestu: "Sretan Božić, Isusovo porođenje!". (Ins., VIII., 2, 1985., str. 1608.)

Nakon Papina blagoslova "Urbi et Orbi" Sveti Otac se pozdravio s osobljem i službenicima Radio Vatikana. Urednik hrvatskog programa o. Božidar Nagy zamolio je Svetoga Oca tom prigodom da se moli za budući hrvatski hodočasnički dom u Rimu. Papa je na to odgovorio: "To je dobra ideja, to je dobra inicijativa".

Početkom godine 1986. Sveti Otac je preko zamjenika državnog Tajnika uputio još i posebno pismo u kojem hvali ovu inicijativu hodočasničkog doma, podjeljuje svoj blagoslov i želi uspjeh. Papa je uz to priložio i deset milijuna lira za ovaj pothvat. Bio je to prvi dar s kojim je započela akcija prikupljanja priloga za Hrvatski hodočasnički dom u Rimu. Papin dar upisan je u Knjigu dobrotvora pod brojem 1.