HODOČAŠĆE PJEŠICE DO RIMA 1.200 km

Od 16. IV. do 3. VI. 2011.

Slavko Jurčević, Hrvat koji živi i radi u Luksemburgu krenuo je pješice iz Besancona (Francuska) na hodočašće u Rim, 16. travnja 2011. i na cilj je stigao nakon mjesec i po dana, 3. lipnja 2011. U Rimu je proboravio nekoliko dana i bio je gost Doma hrvatskih hodočasnika.

Starinskim europskim romarskim putom "Via Francigena" kojim su stoljećima pješice prema Rimu hodočastile tisuće i tisuće kršćanskih hodočasnika krenuo je 16. travnja i jedan Hrvat: Slavko Jurčević koji još od 1969. g. živi i radi u Luksemburgu gdje ima i obitelj. Slavko je rođen u Tomislavgradu 1948. g. Nakon završenoga srednjoškolskog školovanja u domovini odlazi na rad u inozemstvo gdje ostaje sve do sada. Ovo je već treće veliko hodočašće koje je Slavko poduzeo kao pješak-hodočasnik. 2007. god. hodočastio je pješice od Luksemburga do Santiaga di Compostella, 2009. opet pješice od Luksemburga do Međugorja (o čemu je izvještavao Večernji list i Radio Tomislavgrad, kao i dnevne novine u Luksemburgu). I ove 2011. godine treće veliko hodočašće pješice od Besancona do Rima.

I za ovo hodočašće Slavko se pripremao već šest mjeseci. Evo što nam je izjavio u vezi priprema i organizacije samoga putovanja:
"Pripreme traju oko šest mjeseci a fizičke pripreme oko tri mjeseca. Krenuo sam iz Besancona u Francuskoj. Odatle je put do Rima dug 1.200 km. Podijeljen je u 44 etape od 20 do 40 km. tj. prosjek je oko 27 km dnevno. To je udaljenost na koju sam navikao i u moja dva prethodna hodočašća. Odmaram se svakih 15 dana po jedan dan. Put kojim idem zove se Via Francigena a kreće iz Canterbury-a te prolazi kroz Englesku, Francusku, Švicarsku i Italiju. Njime je još u desetom stoljeću hodočastio u Rim canterburyski nadbiskup i ostavio nam je detaljan opis pravca i svih postaja toga puta. Ja sam se u taj put uključio u Besanconu i put dalje ide preko Pontarlier, Lausanne, Martigny, Grand St. Bernard Pass, Aosta, Ivrea, Vercelli, Pavia, Piacenza, Pontremoli, Massa, San Gimignano, Siena, Viterbo do Rima.

Na prvo hodočašće potaknula me je knjiga luksemburškog hodočasnika koji je 1987. pješice hodočastio do Compostele u Španjolskoj. Knjiga me je oduševila tako da sam i ja ostvario to isto hodočašće 2007. g. Putovanje organiziram sam pomoću literature i vodiča u kojima su opisane etape, te uz pomoć karata koje se mogu naći preko interneta (Via Francigena). U vodičima su i brojevi telefona hotela ili privatnih prenoćišta koje nazovem nekoliko dana prije nego tamo stignem i rezerviram prenoćišta. Put organiziram i financiram sam. A sam i putujem. Zanimljivo je da na mnogim mjestima kroz koja prolazim ima natpis "Via Francigena" što olakšava orijentaciju i snalaženje. Treba i ovo spomenuti da je ovaj starinski i stoljetni hodočasnički put "Via Francigena" Vijeće Europe proglasilo kao "Kulturni europski put" (Itinerario Culturale Europeo) jer je pridonio stvaranju zajedničke europske svijesti i obnavlja vrijednosti kršćanske prošlosti koje su živjeli i svjedočili brojni europski hodočasnici tijekom prošlih stoljeća.

Prije nego sam krenuo na hodočašće dobio sam blagoslov od moga župnika kako je to stari običaj u takvim prigodama. A na cilju svake etape odem u crkvu i pomolim se.

Moje se hodočašće, koje je inače bilo planirano već prije, poklopilo upravo s dramatičnim događajima i stanjem u domovini i među Hrvatima diljem svijeta nakon nepravedne haške presude našim herojima, hrvatskim generalima. Naravno da sam odmah cijelo hodočašće sa svim molitvama i žrtvama prikazao Bogu i za naše generale kao i za cijelu našu domovinu. Vjerujem da će i ovo moje hodočašće pridonijeti da Božja pravda na kraju pobijedi."

Slavko je stigao u Rim 3. lipnja 2011. Na Trgu sv. Petra dočekao ga je upravitelj Doma hrvatskih hodočasnika Mato Martinović. Nakon što je obavio svoje prve pobožnosti u Bazilici sv. Petra, Slavko je krenuo s upraviteljem Matom prema hrvatskom hodočasničkom Domu koji je bio počašćen da je mogao ugostiti ovoga jedinstvenog hodočasnika koji nas je podsjetio na tisuće i tisuće Hrvata koji su tijekom minulih stoljeća poput Slavka pješice hodočastili u Rim. Čestitamo Slavku na ovom divnom primjeru življenja kršćanske vjere koju nam je tako lijepo posvjedočio ovim svojim rimskim hodočašćem!